EXTRA-EDU
JONGEREN
Welkom op de Jongerensite !
Deze site werd gecreëerd door Educateam, de educatieve dienst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.
Ontdek de surrealistische wereld van René Magritte of de verzamelingen en tentoonstellingen van het museum.
Info, projectvoorstellen, fotogalerie..., de kans om op een verrijkende, creatieve en interactieve manier met kunst bezig te zijn.
 
Expressie project
expressieproject
De lessen cultuurwetenschappen van de leerlingen van 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers (Brussel, Laken) waren in september en oktober 2013 volledig aan kunst gewijd. De informatie uit de lessen verwerkten de leerlingen op een persoonlijke manier aan de hand van een zelfgekozen schilderij uit de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel.
 
Tentoonstelling CinéRené
CinéRené

CinéRené
News
23.04 > 01.07 2012
in de filmzaal van muséemagrittemuseum
 
Museum op Maat organiseert rondleidingen en ateliers op maat van specifieke doelgroepen. Zo is er het programma Sesam voor mensen in economische, sociale of culturele moeilijkheden. In het kader van Sesam sponsorde GDF Suez het filmlabo ‘CinéRené’ voor jongeren uit kansengroepen.
Meet & Greet met René. Zeven organisaties kregen bezoek van een museummedewerker. De jongeren maakten op
speelse wijze kennis met Magritte, street art en hedendaagse kunst. Ze gingen op ontdekking in het museum en creëerden zelf een collage, met als vertrekpunt het zelfportret. Kortom: ze werden ondergedompeld in het magische universum van het surrealisme.
Camera, ready, action! Twee organisaties werden geselecteerd en draaiden een film: een groep allochtone jongeren uit de Cardijnschool van Brussel en een groep niet-begeleide minderjarige nieuwkomers uit Opvangcentrum (0C) Eeklo. Coaches van dienst: videokunstenaars Filip Van Dingenen en Ive Van Bosstraeten alsook museummedewerkers Sarah Goderis en Caroline Van Meerbeek.
De vertrekbasis van de filmlabo’s was telkens de daartoe speciaal ontwikkelde ‘MRI-koffer’, een knipoog naar het ‘Bureau Surréaliste’ van André Breton en zijn kompanen. Gewapend met een filmcamera verkenden de jongeren van de Cardijnschool het museum en de Brusselse straten. Aan experiment, improvisatie en associaties geen gebrek. Ze acteerden, schreven het scenario, filmden, regisseerden, leerden de knepen van het filmvak.
Voor de Afghaanse jongeren van Opvangcentrum (0C) Eeklo staat film gelijk aan Bollywood. Ze ontdekten film- en cameratechnieken en trokken daarna de stad in. Het hoogtepunt van dit filmlabo bestond uit het event ‘Wafflestan’: de jongeren bakten wafels en filmden de animatie en bedrijvigheid op de markt van Eeklo.
Het resultaat van hun atelierwerk en de afgewerkte kortfilms kan u bewonderen op de tentoonstelling CinéRené.
We wensen u alvast een fijn bezoek toe!
 
De Nederlandstalige organisaties die meewerkten zijn: Opvangcentrum (OC) Lanaken, Kras Jeugdwerk Borgerhout, Ons Tehuis Ieper, vzw Betonne Jeugd Antwerpen, vzw Warm Hart Houthalen, Cardijnschool Brusselen Opvangcentrum (OC) Eeklo.
 
Gratis toegang
23.04 > 01.07 2012
in de filmzaal van muséemagrittemuseum
Koningsplein 1 - 1000 Brussel
Contact Caroline Van Meerbeek museumopmaat@fine-arts-museum.be 02/508.34.66 www.extra-edu.be