EXTRA-EDU
DOSSIERS
Thematische dossiers
Binnenkort… Kunstproject: leerlingen schrijven over kunst!
Binnenkort… Kunstproject: leerlingen schrijven over kunst
De leerlingen van het Lyceum Martha Somers Brussel verwerkten informatie uit de lessen cultuurwetenschappen in persoonlijke teksten over een schilderij uit de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.
Magritte
Magritte
Het dossier Magritte behandelt het leven, het werk, de denkwijze van de kunstenaar en de bredere context van het surrealisme.
Meer info...
René. Neem 'm mee: een surrealistisch tijdschrift voor en door jongeren.
René. Neem 'm mee: een surrealistisch tijdschrift voor en door jongeren
Acht Nederlandstalige en Franstalige jongeren ontwierpen en realiseerden een tijdschrift over René Magritte met de steun van het Fonds Irène Heidebroek en Eliane van Duyse, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Meer info...
Delacroix > Kandinsky. Orientalisme in Europa (bezoekergids)
Delacroix > Kandinsky. Orientalisme in Europa (bezoekergids)
De fascinatie voor het Oosten is een leitmotiv doorheen heel de Westerse cultuurgeschiedenis. In de XIXde eeuw krijgt het Oosten uitzonderlijke aandacht en het Oriëntalisme kent een hoge vlucht.
Meer info...
Alechinsky van A à Y
Alechinsky van A à Y
Een thematisch parcours aan de hand van tien werken dat ons leidt doorheen het leven van deze Belgische kunstenaar en de CoBrAbeweging waartoe hij behoorde.
Meer info...
Spilliaert
Spilliaert
Aan de hand van 20 werken, 10 teksten, 10 gedichten en een biografie leidt dit dossier ons naar de kern van de nachtelijke visioenen van deze kunstenaar uit Oostende.
Meer info...
Cobra
Cobra
Op 8 november 1948 komen Jorn, Dotremont, Noiret, Appel, Constant en Corneille samen in een Parijs café : een nieuwe beweging ziet het licht…
Meer info...
Cobra
Cobra
‘Kunst en schoonheid gaan niet samen.’ ‘Het beste schilderij is dat wat voor de Rede onaanvaardbaar is.’ Tien postkaarten met treffende citaten en opzienbarende aforismen confronteren ons met de wereld van CoBrA.
Meer info...
Panamarenko
Panamarenko
Deze gratis gids is gemaakt in samenwerking met Panamarenko. Aan de hand van enkele woorden en beelden word je binnengeleid in de esthetica van de kunstenaar.
Meer info...