EXTRA-EDU
MIJN BIBLIOTHEEK
Er was eens... Magritte
Workshops
Magritte
Magritte gewoon buitengewoon
Beatrijs Peeters, Magritte gewoon buitengewoon, Uitgeverij de Eenhoorn, 2009
Deze speelse pop-up is een ode aan een schilder die de toeschouwer uitdaagt om de ingesleten paden van zijn en zien te verlaten. Bekende schilderijen van Magritte worden op een verrassende manier gecombineerd en tot leven gebracht.
• Aantal pagina's: 24
• Leeftijd: 15+
Meneer René
Leo Timmers, Meneer René, Uitgeverij Querido, 2010
Alles wat meneer René schildert lijkt net echt. Op een dag wordt het ook allemaal echt! Een appel, een auto, een cruise-schip, een vliegtuig... Meneer René blijft maar schilderen. Er is zoveel wat hij hebben wil!
• Aantal pagina's: 40
• Leeftijd: 0-6
Het kleine Magritte museum
Inge Umans, Het kleine Magritte museum, Ludion, 2009
Dit leerrijke abc-boek in een handig en stevig formaat laat kinderen van alle leeftijden kennismaken met het verrassende en bevreemdende universum van kunstenaar René Magritte. Zo'n honderdtal woordjes worden op een leuke manier geïllustreerd aan de hand van Magrittes schilderijen. De allerkleinsten leren er hun eerste woordjes mee; de wat oudere kids raken op een ongedwongen manier vertrouwd met het werk van deze bekende Belgische surrealist.
• Aantal pagina's: 280
• Leeftijd: 3+
Raffaella Russo Ricci, Het kleine atelier van Magritte, Lanoo, 2009
Kennismaking met een fascinerende kunstenaar.
Stap binnen in de fantasiewereld van de bekende surrealistische kunstenaar.
Aan de hand van zoekspelletjes verdiepen kinderen zich op een speelse manier in de schilderijen van Magritte.
Met een verklarende woordenlijst.
In samenwerking met de Koninklijke Musea van Schone Kunsten van België.
Naar aanleiding van de opening van het nieuwe Magrittemuseum in Brussel in juni 2009.
• Aantal pagina's : 48
• Leeftijd : 10+
Catherine de Duve, De kleine Magritte, Kate'Art Editions, Happy Museum, 2008
Stap binnen in de merkwaardige wereld van de surrealisten. Maak kennis met de beroemde schilder René Magritte en ontdek zijn meesterwerken. Ontsluier het mysterie van zijn raadselachtige schilderijen, word dichter, muze of tovenaar. En creëer zoals Magritte verrassende beelden: vogel-wolk, rinkelbelletje-boeket, appel-gelaat!
•Aantal pagina's : 30
• Leeftijd: 8+
Monsieur René Magritte (1898-1967) Arthaus, 2007, dvd, Engels/ Duits/ Frans.
"Wat is surrealisme? Dat is een koekoeksei dat met medeweten van René Margritte in het nest gelegd is." André Breton. Je kunt beter nog een keer kijken! In het werk van Monsieur René Margritte verschijnt een absurde verzameling van dagelijkse gebruiksvoorwerpen op het doek. De leidende figuur van de Belgische surrealisten heeft een briljante manier om de toeschouwer de fenomenen van kunst, realiteit, waarneming en taal te tonen. De subversieve humor van de artiest is daarbij alomtegenwoordig, en vinden we ook terug in de stomme films die hij samen met zijn vrienden produceerde. Filmmaker Adrian Maben doorgrond Magritte's fantastische plaatjespuzzels. Hij combineert beelden, jeugdherinneringen, objecten uit Margritte's appartement in Brussel, oude filmfragmenten en interviews om een portret te creëren van een unieke artiest en uniek mens.
• 50 minuten
• Leeftijd: 9+
Het surrealisme
Gerrit Komrij, De snor van Dali, Waanders, 2005
Ruim vijftig jaar geleden werd één van de grootste Spaanse kunstenaars uit de
twintigste eeuw, Salvador Dali (1904-1989), geboren in het Spaanse stadje Figueras.
Salvador Dali hield zich met de meest uiteenlopende vormen van kunst bezig.
Hij voelde zich thuis bij schilder -en beeldhouwkunst, maar ook bij film, fotografie, reclame, design en mode. Het waren allemaal inspiratiebronnen voor hem. In dit kinderkunstboek gunt Komrij ons dan ook een kijkje in die wonderlijke wereld van Salvador Dali.
• Aantal pagina's: 32
• Leeftijd: 7+
Z. Barthelman, e.a., Paul Delvaux, Odyssee van een droom, Bai uitgevers, 2008
Het boek beschrijft de persoonlijke odyssee van Delvaux, een odyssee waar iedereen iets van kan leren. De auteur benadrukt de talrijke voorbereidingen die de basis vormen van de kunstwerken. Hij wil aan het publiek, en vooral aan de jongeren, aantonen dat de dingen niet altijd gemakkelijk te realiseren zijn. Meer dan om het even welke ander kunstenaar getuigt Delvaux van een uitzonderlijke wil in doorzettingsvermogen om zich als schilder te doen gelden en om zijn roeping waar te maken. Hij maakte verschillende fases door: leren schilderen, twijfelen, verscheidene uitdagingen trotseren, maar hij week nooit van zijn droom af.
Creatieve activiteiten
Fiona Watt, Het grote knutselboek, een uitgave van Ketnet, Brussel 2009
Het Grote Ketnet Knutselboek bevat niet minder dan 365 creatieve activiteiten, eentje voor elke dag van het jaar. Tekenen met je vingerafdrukken, een leuke deurhanger maken, een piratenhoed knutselen, en originele valentijnskaart schrijven,... het staat er allemaal in. Alle activiteiten worden stap voor stap uitgelegd en zijn met eenvoudige materialen te realiseren.
• Aantal pagina's: 30
• Leeftijd: 7 +
Het museum
Cl. d'Harcourt, Kunst in de kijker, Waanders, 2005
Vind je het leuk om naar schilderijen te kijken en iets meer te weten te komen over de kunstenaar en de tijd waarin hij leefde? Kunst in de kijker neemt je mee op ontdekkingsreis in een denkbeeldig museum waar kunstwerken hangen die variëren van Egyptische papyrusrollen tot moderne schilderijen van Picasso en Pollock.
• Aantal pagina's: 63
• Leeftijd:6 +
K. Coupry, A. Louchard, In het museum : ik zie, ik zie wat jij niet ziet, Lanoo, 2006
Het museum, dat is kijken, associëren, vertellen en de fantasie de vrije loop laten. Een foto van een trap neemt je mee naar de kelder van de mediterende filosoof van Rembrandt. Vlug omdraaien, daar zie je de astronoom van Johannes Vermeer planeten bestuderen. Naar een foto van een wereldbol is het maar een kleine stap. Volgende bladzijde: een ets uit de 17de eeuw met een belegering. Schepen zie je ook op het schilderij op hout uit die tijd. Weer verder: nijlpaarden van papier-maché nemen ons mee naar een Egyptisch schip uit 2000 voor Christus. Dit creatieve prentenboek rijgt beelden aan elkaar, details worden overgehouden, veranderd, verder ontwikkeld. Zo wordt kunst heel tastbaar en ontstaan talrijke verhalen. Elk verhaal is anders.
• Aantal pagina's: 272
• Leeftijd: 5 +
Extra
Lewis Carroll, De avonturen van Alice in Wonderland, Van Goor, 2000
Uit het Engels vertaald door Nicolaas Matsier ; met illustraties van John Tenniel
De avonturen van Alice hebben al veschillende generaties kinderen weten te boeien. De verhalen zelf, de ideeën erachter, de rare situaties waarin Alice verzeild geraakt waarin niets lijkt wat het is, het is een rijke bron om mee aan de slag te gaan om te filosoferen.
• Aantal pagina's: 125
• Leeftijd: 10 +